Menu

Vrijwilligers

vrijwilligers van het Hospice in Wijchen

Vrijwilligers zijn Goud waard

De vrijwilligers zijn de mensen die het eigenlijke werk doen, zowel in het hospice als in de thuissituatie (danwel – zo gewenst – in een verpleeg- of verzorgingshuis). Zij staan het dichtst bij de terminale patiënt en hun mantelzorgers en zijn voor hen het luisterend oor en de helpende hand.

Belangeloos verrichten zij hun dienst (begeleiding, verzorging en huishoudelijke taken) en zijn zij het levende bewijs dat elke gast waardevol is. Kortom, zonder hen zou er geen VPTZ zijn.

We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Daarom is het jammer dat wij hen hier niet allemaal met een foto kunnen laten zien. Zij zijn het kennen meer dan de moeite waard. Zij zijn goud waard.

Kom jij ons team versterken?

Samen bij Hospice

Ben jij onze nieuwe vrijwilliger?

Meer informatie

Voor familie en de thuiszorg kan de verzorging van een geliefde in de laatste levensfase thuis zwaar worden. Daarom bieden vrijwilligers van Thuiswaken Wijchen, overdag en ’s nachts, hulp bij deze intensieve zorg.

Ook zijn het de vrijwilligers in Hospice Wijchen die ervoor zorgen dat het de gast en de naasten aan niets ontbreekt. In het Hospice ben je altijd met twee vrijwilligers tegelijk.

Al onze vrijwilligers volgen een basisopleiding. Een zorgachtergrond is dus niet nodig. Er wordt een inzet gevraagd van ongeveer 4 uur in de week en je kunt zelf je rooster invullen. Wij voldoen aan alle richtlijnen van het RIVM en kunnen de veiligheid bieden die nodig is voor onze gasten en vrijwilligers.

De tuin en klusgroep

Met veel plezier en vakmanschap zijn de mannen van de tuin- en klusgroep elke woensdagochtend druk in de weer om de toegang en de vijf tuintjes rond het hospice in topconditie te houden.
De tuin en klusgroep

In de ogen van de tuinarchitecte moeten de tuintjes in elk jaargetijde kleur en warmte uitstralen. Aan de mannen de opdracht om dit te realiseren. Harrie, Peter, Silvester en Toon – vaak geassisteerd, deskundig bijgepraat en van het werk gehouden door huismeester Guus – doen dit met veel liefde.

Ook voor elke andere klus in en rond het hospice draaien zij hun hand niet om. Maar ja, zij hebben dan ook gouden handjes met groene randjes!!!

Dat zij zich tussen het werken door de koffie goed laten smaken is bijzaak. Hoofdzaak is dat hun pauzes door de dan aanwezige vrijwilligers zeer worden gewaardeerd : hun humor en gezelligheid brengen op de woensdagochtend een extra dimensie in hospice Wijchen.

Hospice tuin
Samen eten bij Hospice

Kookgroep

Enkele vrijwilligers vormen in het hospice de kookgroep. De leden van deze groep zorgen ervoor dat de gasten op elk moment van de dag (en nacht!) in kleine smakelijke porties kunnen eten wat zij op dat moment wensen.

De keuzemogelijkheden van soep tot en met toetjes staan in een kleurig mapje dat op elke gastenkamer ligt. Wil men een kop aspergesoep, een bordje macaroni, een paar lekkere gehaktballetjes of een visje …. dan zijn die er ook.

En mocht de gast onverwacht zin hebben in een bakje friet met frikadel …. Dan worden die met liefde en plezier gehaald.

Samen van betekenis in de laatste levensfase

Tijdens dialoogbijeenkomsten spraken verpleegkundigen en vrijwilligers met elkaar. Over samenwerking in hospices, zorginstellingen en bij mensen thuis. En de waarde daarvan voor de cliënt én de mantelzorger. Over het luisteren en het bieden van aandacht.

Over het echt van betekenis zijn voor iemand in de laatste periode van zijn leven. Bekijk de animatie en zie hoe beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers elkaar versterken. Ga met elkaar in gesprek. Want samen zorgen we ervoor dat niemand alleen hoeft te sterven.

 

Brochure Hospice & Thuiswaken

Wil jij ook helpen als vrijwilliger?

Bekijk de folder over voor vrijwilligers. Meer informatie
ANBI Status

De VPTZ Wijchen (RSIN: 8005.55.636) zet zich voor 100% in voor het Algemeen Belang. Daarom is een gift aan de VPTZ en aan het Hospice Wijchen aftrekbaar bij uw belastingaangifte; dit volgens de speciale ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) –regeling.

VPTZ

Hospice en Thuiswaken Wijchen is aangesloten bij VPTZ Nederland.