Menu

Hospice Wijchen

Buitenaanzicht Hospice Wijchen

Algemeen

Hospice Wijchen is 1 februari 2015 geopend. Het biedt plaats aan maximaal 4 gasten die in een huiselijk warme en mooie sfeer in alle rust afscheid kunnen nemen van het leven, wanneer dat thuis niet meer mogelijk of gewenst is. Elke gast beschikt over een eigen zit-/slaapkamer en heeft een eigen badkamer en tuin. Uiteraard kunnen zowel de gasten als de bezoekers gebruik maken van de gezamenlijke huiskamer, de stilteruimte en van de gemeenschappelijke tuin.

Buitenaanzicht Hospice Wijchen

Het hospice is er voor iedere mens met een levensverwachting van minder dan drie maanden, ongeacht hun geloofs- of levensovertuiging, afkomst en cultuur. Aan alle gasten wordt met respect en aandacht voor hun wensen die zorg geboden, die nodig is voor hun welbevinden.

(T)huis in de laatste levensfase

In dit prachtige filmpje van Eyes & Ears laten wij zien wat Hospice en Thuiswaken Wijchen voor u kan betekenen:

Voor meer informatie: neem gerust contact op.

Bekijk de folder over het hospice. Contact
Thuiswaken flyer

Hoe vraag ik een opname aan?

De aanvraag kan gedaan worden bij de aanwezige coördinator (tel. 024-6414905). In de meeste gevallen gebeurt dit op uw verzoek, door uw huisarts, of door het transferpunt van het ziekenhuis. U kunt een afspraak maken met de coördinator.

 

Indicatie

Voor opname in ons hospice is een indicatie van de behandelend arts nodig. Dit is een verklaring die door een arts wordt afgegeven waarin staat dat de levensverwachting niet langer dan 3 maanden is.
Contra-indicaties zijn een ernstige psychische of verslavingsproblematiek (met onhandelbaar, bedreigend en weglopend gedrag) en de noodzaak van een complexe verpleegkundige zorg (die de reguliere thuiszorg niet kan bieden).

Privacy

Het hospice, de vrijwilligers en medewerkers staan er voor in dat strikte geheimhouding in acht wordt genomen ten aanzien van alles wat zij van de gast of zijn of haar naasten weten of vernemen. Er worden geen andere gegevens verzameld of geregistreerd, dan die welke voor een goede uitoefening van onze taak strikt noodzakelijk zijn.

Kosten

Bij opname in het hospice wordt een eigen bijdrage van €40,- per dag gevraagd. In een aanvullend verzekeringspakket is deze bijdrage meestal (deels) gedekt. In de zienswijze van het bestuur van VPTZ Wijchen, waartoe het hospice behoort, mogen de financiën echter nooit een drempel zijn om van het hospice gebruik te kunnen maken. De medische en verpleegkundige zorg wordt door uw zorgverzekering op dezelfde wijze vergoed als in de thuissituatie.

Wilt u meer informatie?
Neem contact op

Tegen een kleine vergoeding kan ook een familielid of bezoeker van de gast op de kamer overnachten en/of mee eten.

Hoe is de zorg geregeld?

In Hospice Wijchen wordt de medische hulp en begeleiding door de eigen huisarts geleverd. Voor gasten die van buiten de gemeente Wijchen komen hebben de huisartsen in Wijchen zich bereid verklaard deze zorg op zich te nemen. De coördinator kan dit dan voor hen regelen.

Voor de verpleegkundige hulp aan onze gasten hebben wij een overeenkomst gesloten met ZZG zorggroep Deze verpleegkundigen zijn op vaste momenten en afroep beschikbaar en zij zorgen ook tijdens de nacht voor alle gasten in het hospice. Gasten, of hun naasten, die een beroep willen doen op een geestelijk verzorger, kunnen dat doen op een hun bekend iemand of op de geestelijk verzorger aanwezig in het hospice. Datzelfde geldt ook voor andere soorten van zorg zoals lichaamsmassage, kapper en fysiotherapeut.

Overdag (tussen 07.00 – 23.00 uur) staan deskundige vrijwilligers onder leiding van een coördinator klaar om de gasten met respect en aandacht voor hun wensen alle zorg te bieden die nodig is voor hun welbevinden.

Kamer binnen in Hospice Wijchen

Gast is koning

In Hospice Wijchen is de gast koning. Hij/zij heeft de regie van de zorg in handen en de coördinatoren en vrijwilligers doen wat in hun vermogen ligt om de gast daarbij te ondersteunen; alles met als doel om het verblijf in het hospice zo fijn mogelijk te maken.

De kamers

Hospice Wijchen heeft 4 kamers. Deze kamers, inclusief badkamers zijn wat betreft oppervlakte allemaal gelijk. Bij de inrichting van het hospice – en dus ook van de kamers – hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van enkele binnenhuisarchitecten om zowel in meubels, stoffering als in kleuren een warme, huiselijke sfeer te creëren. De kamers zijn voorzien van een kitchenette en van moderne audiovisuele apparatuur.

Gasten kunnen voor een huiselijk gevoel de kamer zelf verder aankleden met persoonlijke eigendommen zoals foto’s of een fijne eigen stoel.
Ook beschikken alle ruimten over brede deuren, zodat de gast desgewenst ook in een rolstoel of in het bed van de tuin en van de algemene voorzieningen gebruik kan maken.

 • Foto van een kamer binnen Hospice
 • Foto van een terras bij Hospice
 • Foto van een kamer binnen Hospice
 • Foto van een kamer binnen Hospice
 • Foto van een kamer binnen Hospice

  Nazorg

  Nabestaanden kunnen de coördinatoren uiteraard nog eens spreken over het verblijf van hun dierbare in het hospice en over hun eigen beleving. Van onze kant wordt zo’n gesprek als een evaluatief moment bijzonder op prijs gesteld.

  Kaars

  Voor de nabestaanden en betrokken vrijwilligers organiseert Hospice Wijchen eens per jaar een herdenkingsbijeenkomst. De inhoud en vorm van deze bijeenkomst kan heel verschillend zijn, juist omdat de nabestaanden en vrijwilligers daarbij een grote inbreng hebben.

  Wij zijn altijd geïnteresseerd in uw ervaringen met onze zorg- en dienstverlening. Heeft u een compliment of verbeterpunt dan kunt u dat altijd kenbaar maken aan de coördinatoren, aan de directeur of aan het bestuur.

  Neem contact op

  De ervaring van onze gasten

  Foto gemaakt door Theo Peeters Fotografie.

  Eens vertelde onze gast Co van Ingen tegen Leo Klaassen, verslaggever bij De Gelderlander: “Echt, er lopen hier tachtig engelen rond. Als ik op mijn knopje druk, komen ze aanvliegen. Ik wil ze de hemel in prijzen. Die zorg kwam ik tekort. Nu kunnen mijn kinderen mijn huis mooi opruimen”.

  Onze vrijwilligers, medewerkers en verpleegkundigen zetten zich elke dag met veel liefde en overgave in. We merken dat dit door gasten en familie wordt gewaardeerd. De een spreekt zich daar uitbundig over uit, de ander is wat ingetogen. Alles daarin is goed. Toch blijft het mooi om een bedankje te krijgen, zoals we dat onlangs kregen van de familie Linssen. Zij stuurden ons een kaart met daarin de volgende tekst:

  “Ik blijf nog even, hoor. Hier ben ik de koning.”

  Co van Ingen

   

  Hij zit in zijn kamer. De televisie staat aan, en zangkanarie Peter hupt door zijn kooitje. “Hij zingt niet veel, hij moet nog wennen”, zegt van Ingen. Zelf is hij na nog geen twee weken al helemaal op zijn plek. Foto’s aan de muur herinneren aan het leven dat hij leidde. De salontafel heeft hij ook van huis meegenomen. Begin deze maand ging het opeens beroerd met Co.

  Longfibrose heeft hij al jaren, maar hij kon plots amper meer op zijn benen staan. Hij ging zichzelf verwaarlozen, zegt hij zelf. De dokter zei dat hij niet lang meer te leven had. Of hij misschien naar het nieuwe hospice in Wijchen wilde? “Ik zei: graag! Ik kan toch niet alles van mijn kinderen verwachten. Die moeten ook gewoon werken”.

  Over het eten kan hij maar niet uit. Dat maakt een kookclubje van vrijwilligers thuis klaar. “Ik kan uit die map kiezen wat ik wil. En toen ik laatst zin had in nasi, maakte een vrijwilligster gewoon een hele pan voor mij klaar. En witlof met ham en kaas heb ik al gehad en vanavond macaroni”. En verzorgers maken praatjes met hem, laten hem lachen.

  “De inzet van de vrijwilligers heeft op ons grote indruk gemaakt ”

  familie Linssen
  “Onze moeder, Dien, werd op 17 januari jullie gast. Ze zag ernaar uit om in het hospice te mogen komen, want ze wist dat haar leven zou eindigen. Ze wist ook dat ze bij jullie in goede handen zou zijn. En dat is gebleken. Mama is slechts een week bij jullie geweest, maar dat is een week geweest waarin ze zich veilig voelde en tot rust kwam. Ook de momenten alleen op haar kamer heeft mama als heel prettig ervaren, omdat ze wist dat er steeds iemand dichtbij was.

  “Wij zijn jullie allen heel erg dankbaar voor het warme welkom, de goede verzorging en de aandacht die jullie voor ons hadden, Vooral de inzet van de vrijwilligers heeft op ons grote indruk gemaakt”

  Voor meer informatie: neem gerust contact op.

  Bekijk de folder over het hospice. Contact
  Thuiswaken flyer
  ANBI Status

  De VPTZ Wijchen (RSIN: 8005.55.636) zet zich voor 100% in voor het Algemeen Belang. Daarom is een gift aan de VPTZ en aan het Hospice Wijchen aftrekbaar bij uw belastingaangifte; dit volgens de speciale ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) –regeling.

  VPTZ

  Hospice en Thuiswaken Wijchen is aangesloten bij VPTZ Nederland.