Menu

Nieuwsbrief November 2014

Hospice Wijchen November 2014

Deze keer:

  • Bouwplaats
  • Stand van zaken vrijwilligers
  • Acties
  • Media
 

Website

www.hospicewijchen.nl

 

Blijf op de hoogte:

Friend on Facebook Facebook
Follow on Twitter Twitter
Hospice Wijchen

Voorwoord…

Beste <<Voornaam>>,

Er zijn van die dagen die van zichzelf echt niet naargeestig of somber zijn maar die zich toch verpakken in een dikke laag – en ook nog laaghangende – wolken. Dagen die er schijnbaar alleen maar zijn om Piet Paulusma gunstig te stemmen; zo van: “Oké, Piet, jij je zin. Zeker slecht gegeten toen je gisteren (“oant moarn”) een 6minnetje voorspelde”. Vandaag was zo’n dag. Van hieruit leek ergens voorbij Ravenstein de zon te schijnen, terwijl wij midden op de dag de lamp aan moesten doen, wilde je op de typemachine de h van de j kunnen onderscheiden. Een beetje heel erg grauw, grijs en somber. Totdat Hans, die in z’n hof zoveel blauw ziet, me belde: “Een bedrijf in Wijchen schenkt € 10.000 aan het hospice”. Ogenblikkelijk was ik in de wolken en was er geen wolkje meer aan de lucht. Dat een mens zo gemakkelijk te beïnvloeden is! Te lijmen is! Bijna als een kind, dat je een mooie, rooie, biologisch volledig afbreekbare zuurstok voor houdt. Bijna. Want in dit geval gaat het wel effekus om 10.000 euro’s, die samen met een aantal andere giften het bedrag dat we voor de bouw van het hospice nog nodig hebben, danig naar beneden brengen.

Wij hebben nog bijna drie maanden om de bouw en inrichting te kunnen betalen zonder een beroep te hoeven doen op een hypotheek. Naar dat laatste hebben wij steeds gestreefd om de komende jaren Hospice Wijchen op een financieel gezonde manier te exploiteren. Natúúrlijk, wij zullen daarvoor altijd de steun van onze Vrienden nodig hebben maar we hopen te kunnen zeggen: Vrienden voor het leven!
Het wordt dit keer een lange nieuwsbrief maar … u kunt tussendoor rustig een kopje thee pakken.

Graag wens ik u allen veel leesplezier en een fijn begin van een kleurrijke herfst,

Met vriendelijke groeten,
Ton van Dillen

Ps. Krijgt u ook wel eens brieven, die de zon laten schijnen? Ikke wel: “Goedemorgen. Dank voor de zoveelste nieuwsbrief over de vorderingen van het hospice. Door de manier van vertellen lees ik de brief steeds weer met een glimlach! Dank daarvoor! Ine P.”

Bouwplaats

Dat AMC – het Wijchense bedrijf voor schoonmaak, bedrijfscatering en gevelrenovatie – na de oplevering het hospice grondig en gratis gaat kuisen (zoals onze zuiderburen dat treffend zeggen), wisten wij al een hele tijd en daar waren & zijn wij heel blij mee. Dat AMC wekelijks de bouwsalon (een waar woord voor de bouwkeet) schoonmaakt, wisten wij niet maar daarmee zijn juist de vrouwen van de uitvoerders bijzonder in hun nopjes: hun mannen kunnen – bij wijze van spreken – in het zondagse pak naar het werk; zó schoon.

Gelezen in ‘Duurzaam Vastgoed’, de site voor Duurzaamheid & Vastgoed: “Hospice in Wijchen voorzien van noviteiten op het gebied van duurzaamheid”, augustus 7th, 2014 | Auteur: Moniek van Dillen

“De hospice in Wijchen wordt voorzien van alle noviteiten op het gebied van duurzaamheid. Het gehele dak wordt voorzien van zonnepanelen en warmtepompen zorgen ervoor dat het pand geen gasleiding nodig heeft. Paul Kokke, voorzitter van de bouwcommissie geeft aan dat er een ton extra beschikbaar is om de hospice duurzamer te maken. Volgens hem hoort daar tevens een betere isolatie bij. Een positief gevolg hiervan is dat de exploitatie straks goedkoper wordt”.

Beton is veruit de duurzaamste bestrating. Echter de duurzame betonbestrating van Excluton gaat nog veel verder. Door een uitgekiend en doorontwikkeld CO2 besparend productieproces maakt Excluton beton pas echt duurzaam. En het mooie is: die betonstenen sieren bij het hospice zowel de oprit als de parkeerplaatsen.

Agnes Schaap over de bovenstaande berichtjes: “Hier word ik blij van als wethouder duurzaamheid! Maar bovenal wat een fantastisch samenwerkingsproject”.

Binnenkort verschijnt in het Bouwmagazine een artikel over onze werkvoorbereider Marco van de Logt. Uiteraard (zouden we willen zeggen) spreekt Marco daarin ook over zijn ervaringen met de bouw van Hospice Wijchen:
“Ik weet nog wat ik voelde toen ik hier voor het eerst de bouwplaats opliep… alsof ik thuiskwam”, zegt Marco met een stralende glimlach. Het plezier dat Marco uitstraalt wanneer hij praat over het vrijwilligersproject, is geen toeval. Want juist hier komen zijn kwaliteiten als werkvoorbereider tot zijn recht. “Sinds ik betrokken ben bij de bouw van het Hospice, weet ik dat ik mij verder wil ontwikkelen als bouwkundige. Daarom zoek ik nu uit welke opleiding het beste bij me past en dan ga ik ervoor. Tot die tijd vermaak ik me best met dit project”, zegt Marco tevreden.
 

Het dak op Hospice Wijchen wordt onder het toeziend oog van Thé Hendriks niet alleen waterdicht gemaakt maar ook uitstekend geïsoleerd. En wanneer die klus geklaard is, worden er nog eens 122 zonnepanelen op geplaatst. Laat nu de regen maar komen en de zon schijnen.


 
Tot zover het dak. Maar ook onder het dak werd en wordt nog steeds hard gewerkt. Enkele impressies:


(De sleuven voor de elektriciteitsleidingen worden gefreesd; een zwaar en oorverdovend karwei)
 

(Mark Fleuren (links) en Daniël Schook aan de hospicekoffie)


(Om 21.20 uur zijn Don Kuijpers en Mitch Willems nog bezig met de aanleg van de vloerverwarming)


(De aanleg van de parkeerplaatsen. De gemeente zorgt voor de verlichting van zowel de oprit als de parkeerplaatsen)


 

Stand van zaken vrijwilligers Hospice

Hospice Wijchen wordt een zogenoemd low care hospice. Dit houdt in, dat onze gasten ook in het hospice hun eigen huisarts en hun eigen vertrouwde medewerkster van de thuiszorg blijven behouden. Daarnaast ‘draait’ het hospice – onder begeleiding van de twee coördinatoren – op de inzet van heel veel vrijwilligers.
In de gemeente Wijchen mogen wij in onze handjes klappen dat zoveel vrijwilligers dagelijks en met enthousiasme hun tijd en energie geven aan verenigingen en stichtingen. In de aanloop naar het hospice hebben wij dit ook mogen ervaren. Ruim 65 mannen en vrouwen zijn begonnen aan een training om er dadelijk voor de gasten te zijn: de helpers aan bed. Bovendien is er een kookgroep, bestaande uit 5 vrouwen die onder begeleiding van een ex chef-kok van de Radboud de warme maaltijden gaan verzorgen. En dan zijn er nog 5 mannen, die de tuintjes en het klein onderhoud voor hun rekening nemen. Zij allen zijn de mensen, die het hospice voor de gasten tot een bijna-thuis-huis gaan maken.

Op 18 augustus jl. werd de Openingscommissie in het leven geroepen. Drie hele verstandige en bijzonder aardige mensen, te weten Jolette Slagter, Rian Albers en Guido Ronnes, gaan aan de slag om de opening van Hospice Wijchen niet alleen vlekkeloos maar ook gesmeerd te laten verlopen. Misschien denken wij daar straks op die vrijdag met een glaasje Spa heel licht over maar – geloof me – het wordt voor het trio organisatorisch en logistiek een hele klus. Graag wensen wij hen heel veel succes, ook een leuke voorbereidingstijd en bij de opening een grote zak tevredenheid omdat het allemaal zo goed gelukt is.

‘Smaken verschillen’ en dat geldt zeker voor de aankleding van een gebouw en voor alles wat je daar in wilt zetten en hangen. In het geval van Hospice Wijchen zagen wij de bui al hangen: met zoveel betrokkenen zou de keuze van het een en ander aanleiding zijn voor een Poolse landdag. Gelukkig lag de oplossing voor het oprapen. Binnenhuisarchitect Han Euwes bleek bereid in deze het voortouw te nemen. Samen met Jeanne Jeurissen en Toos van Peursem heeft zij bepaald welke – en nou begeef ik me op glad ijs – in between en overgordijnen er komen te hangen, hoe de stoffering wordt op de zitkamer-, eetkamer- en staopstoelen en bepaald hoe de bedden, kastjes, keukenblokken…. enfin, hoe alles er uit komt te zien. Op dit moment kan ik alleen maar zeggen: het wordt heel mooi, doelmatig en praktisch. Oh ja, ik kan ook nog zeggen, dat de eerste meubelen bij Eltink zijn gekocht. Tegen zeeeeer scherpe prijzen.
 

Acties

Jo R. geniet zijn levenlang al van het leven en heeft nu het beste in zichzelf naar boven gehaald: bijna maandelijks schenkt hij € 100 aan Hospice Wijchen. Wij kunnen dit enorm waarderen maar sporen hem toch aan om te kijken of er niet meer in zit. Met een béétje goede wil en een dosis doorzettingsvermogen moet dat tempo ons inziens omhoog kunnen!

Misschien zit het in de voornaam…. Jo de K. gaf een bijdrage van € 50 evenals overigens Ria O. uit het sjoene Remunj.

Wand- en Vloertegelbedrijf Kling verraste ons met een donatie van € 1000 en J.R. uit Nederasselt deed dit met € 100.

Irene Wing Easton, de schrijfster van ‘Moe is Moe maar voldaan’ kreeg van ver weg een heel lief en zelfgemaakt kaartje van een oudere dame, die zo van haar boek genoten heeft dat ze een donatie voor het hospice bijsloot.
 
Van Jo Toonen ontvingen we  het volgende berichtje: “Onlangs heb ik enkele clownsklussen verricht en heb ook nog enkele van mijn cd’s verkocht; bij elkaar 240.- euro. Bedrag wordt via bank overgemaakt. Groetjes J0”.

Ook Annie Krispijn stuurde een berichtje: “Wij hebben al eens eerder contact gehad. Wij, de werkgroep Ouderen in ’t Achterom, vieren op 12 oktober het 40 jarig bestaan. We hebben dan ook een receptie. We hebben in de uitnodiging gezet dat de opbrengst voor het Hospice is.” Een royale gift was het resultaat: € 389,77.

Op vrijdag 29 augustus jl. was in de Antonius Abt kerk de afscheidsviering van Gerrit Bloo (De Weerdjes/Portiuncula) en daarna de crematie. Tijdens zijn leven heeft hij veel voor anderen kunnen betekenen. Bij zijn dood wilde hij graag een gift voor Hospice Wijchen. Zijn vrienden en bekenden hebben er graag gevolg aan gegeven met een opbrengst van € 601,55.

Bernadette J. vierde haar verjaardag; niet haar eerste maar de hoeveelste zeggen we ook niet. Op haar verlanglijstje stond een een bijdrage aan het hospice. Die bijdrage kwam: € 450.

26 augustus jl. was Niftrik voor dag & dauw op en de hele dag op stelten. In het kader van het programma ‘Zomer in Gelderland’ van Omroep Gelderland kreeg Niftrik de kans om € 1000 te winnen door het uitbeelden van een heus Braziliaans carnaval. Op zich al geen gemakkelijke opgave maar het was die dag koud en de regen bleef naar beneden gutsen als de Victoriawaterval in Zambia. Waar een klein dorp echter groot in kan zijn…. Omroep Gelderland kon na deze historische (tweede!) slag bij Niftrik niet anders dan met het geld over de brug te komen en Hospice Wijchen kreeg van deze € 1000 een derde deel; carnavalesk door CV De Maospruuvers afgerond naar € 333.

Onze beide coördinatoren, Ineke de Jong en Jessica Reijnen mailden: “Vandaag hebben wij een prachtig kleed aangeschaft voor over een baar. Het is een geschenk van de diaconie van de Schakel”.

 

Miep Broens is voorzitter van de KBO Overasselt. Zij schreef: “Een mooi initiatief! Wij vinden het nu tijd om onze leden een folder aan te bieden om Vriend te worden van Hospice Wijchen omdat het gebouw nu duidelijk zichtbaar is. Graag zou ik daarom 275 folders van u ontvangen zodat we deze met een begeleidend briefje bij de Nestor kunnen voegen”. Een heel mooi initiatief, vinden wij.

En nu wij toch met mailberichten bezig zijn… Frans van den Heuvel liet ons weten “Van blaren op de vingers was tijdens de Kunstmarkt (Frans maakte die dag tegen een gereduceerde prijs portretten ten bate van het hospice) helaas geen sprake! Het heeft al met al € 240,00 opgeleverd, maar ik zal het afronden op € 300,00. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen”.

Van het bestuur van de Tuinmarkt Hernen hebben wij nog eens € 3.900 ontvangen. In onze ogen worden de tuintjes bij de 4 gastenkamers en bij de huiskamer alsmaar mooier. Hopelijk gaan onze gasten daar nog intens van genieten. Wist u overigens dat Hans van Kerkhof van Meulenhof Hoveniersbedrijf te Hernen, de coördinator wordt voor de tuinaanleg? En dat Anton de Kleijn ervoor gezorgd heeft, dat er 250 m³ grond komt om het tuingedeelte op te hogen?

Carnavalsvereniging De Wozokotten organiseerde op zaterdag 30 augustus in Zaal Verploegen een bingoavond waarbij de opbrengst voor Hospice Wijchen was. Het bingo leverde € 1000 op en dit bedrag werd op maandagavond 8 september overhandigd.
 

(Vlnr. Rob Jeurisen, Grootvorst Jeroen Kilsdonk – na de overhandiging van de € 1000 zichtbaar afgevallen – en zijn adjudant Mari Oliemeulen. Alex Duffhues, voorzitter van de 55 jarige CV. de Wozokotten, staat uit carnavaleske bescheidenheid niet op de foto)

De jaarmarkt Leur was dit jaar een groot succes, mooi weer, veel bezoekers en veel belangstelling voor ons Hospice. Voor de tuin hebben we vandaag € 767,70 bij elkaar gebracht. Daarnaast ontvingen we een gift van € 182 voor onze tuin van Alex Buster, die dit geld verzameld heeft tijdens een vriendendag. In totaal € 949,70 en heel veel positieve PR voor ons werk. Met zijn alle hebben we er een prima dag van gemaakt.

(Uitvoerder Anton van Swam heeft al een aantal vogels uitgezocht die in de tuintjes rond het hospice mogen nestelen. Aan Rob Jeurissen nu de taak om voor geschikte nestkastjes te zorgen. Foto: Wijchen Nieuws)

Het bestuur van de jaarlijkse paardenmarkt had voor ons op 10 oktober jl. een mooi kraampje klaargezet. Daarin hebben 9 van onze vrijwilligers de hele ochtend geprobeerd steentjes te verkopen. Dat het storm liep, zou overdreven zijn te zeggen: de opbrengst was € 60,55. Maar gezellig was het wél.

Media

Om ieder die dat wil te informeren over de ontwikkelingen, die moeten leiden tot de opening van Hospice Wijchen, kijken wij vanzelfsprekend verder dan de communicatiekanalen die wij – een tikkeltje overdreven gezegd! – met de paplepel hebben binnen gekregen. De sociale media nemen daarbij een belangrijke plaats in en dus wordt er nogal getwitterd en gefacebookt. Reacties zijn dan heel leuk:

Irene W.: “Ik blijf van dit soort foto’s genieten. Het bewijst weer hoe de mensen samenwerken om met elkaar zoiets moois neer te zetten. Al die vrijwilligers die dit doen, echt fantastisch.”
Jasper O.: “Ziet er netjes uit!! Fantastisch dat dit mogelijk is in de huidige tijd!! Samen kunnen wij veel voor elkaar betekenen”.

Toch gooien wij met dit modern gedoe de oude vertrouwde middelen niet overboord. Vandaar dat in de laatste editie van ‘Op de hoogte’ (het dorpsblad van Bergharen, Hernen en Leur) en van de ‘Klimop’ (het informatieblad van KBO Wijchen) artikelen over het hospice verschenen. Naar aanleiding van de laatstgenoemde publicatie wenste Senior Sjef F, onze vaste schrijver uit Zuid en een man die gemakkelijk in vuur & vlam staat en dus sneller is dan de brandweer, ons alle “succes met het geweldige hospice”.

Tot slot

Dinsdagmiddag 7 oktober jl. zat het bestuur van de stichting Vastgoed VPTZ Wijchen op het kantoor van Bruggink & Van Beek Notarissen voor het passeren van de Overdrachtsakte.   Notaris Joost Verploegen maakte duidelijk dat het hospice gedurende 40 jaar en met een optie van nog eens 40 jaar voor € 1 per jaar kan beschikken over het perceel hoek Fazantstraat/ Klapstraat. Een geweldig bericht, al waarschuwde hij er wel voor dit bedrag elk jaar op tijd aan de gemeente te voldoen om geen boete te riskeren; een boete die volgens hem al gauw kan oplopen tot € 1,20 – € 1,30. Uiteraard was dit niet tegen dovenmansoren gezegd! De bestuursleden – Paul Kokke, Ronnie Reijnen en Ton van Dillen – waren helemaal in hun nopjes toen de notaris voor het passeren van de akte geen vergoeding vroeg en hen daarbij ook nog trakteerde op een lekker kopje koffie.

ANBI Status

De VPTZ Wijchen (RSIN: 8005.55.636) zet zich voor 100% in voor het Algemeen Belang. Daarom is een gift aan de VPTZ en aan het Hospice Wijchen aftrekbaar bij uw belastingaangifte; dit volgens de speciale ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) –regeling.

VPTZ

Hospice en Thuiswaken Wijchen is aangesloten bij VPTZ Nederland.