Menu

Nieuwsbrief Mei 2014

Hospice Wijchen Mei 2014

Deze keer:

  • Acties
  • Bouwgala
  • Felicitatie VPTZ Nederland
 

Website

www.hospicewijchen.nl

 

Blijf op de hoogte:

Friend on Facebook Facebook
Follow on Twitter Twitter
Hospice Wijchen

Voorwoord…

Beste <<First Name>>,

“Skies are black and blue thinking about you, here in the calm after the storm”.

Vrijdagmiddag 9 mei jl. kwam de regen met bakken uit de lucht. Eventjes maar. Toen scheen weer de zon als om te zeggen: “Kom op, mensen, vertrouw altijd op de goede afloop!”
Op diezelfde vrijdagmiddag zat het bestuur van de stichting VPTZ Wijchen bijeen om op basis van de begroting een beslissing te nemen over de bouw van Hospice Wijchen. Onze penningmeester, die net zoveel van cijfers houdt als ik van gehaktballen, had maar liefst 11 hele bladzijden vol gerekend en daarbij ook nog eens 3 vellen aan toelichting geschreven. Dagen tevoren had zij die ons toegestuurd, zodat wij alle tijd hadden ons degelijk voor te bereiden. 

De details zal ik u besparen, het besluit u nu toevertrouwen: het bestuur is unaniem akkoord met de start van de bouw van het Hospice. Een historische beslissing; vond ook onze voorzitter en rende naar de kelder om een feestelijk drankje in te schenken. Het was zijn eigen kelder en dus drukken het water en de bubbels – zoals wij steeds gewoon zijn en van ons verwacht mag worden – niet op de begroting.


 
Vlnr: Richard Binnendijk (bestuurslid), Karen van Eldonk (penningmeester), Rob Jeurissen (voorzitter), Katja Jamin (secretaris). Toos van Peursem (verhinderd) en Ton van Dillen (fotograaf) moet u erbij tellen om het bestuur volledig te maken.

Kunnen we nu alleen nog maar denken aan bouwen? Nee. Dat ook weer niet. Onze penningmeester houdt niet alleen van cijfers, zij zit – als een Zeeuws meisje – op de centen. Zij heeft ons voorgehouden, dat wij de komende maanden onze stinkende best moeten doen om nog € 150.000 te verwerven, willen wij een reële positie voor het hospice creëren. Dus dat gaan we doen; u kunt van ons op aan!

Graag wens ik u allen een fijne bouw-, uh: meimaand en veel leesplezier,
Ton

Acties

Mevrouw Vermeulen in de Spoorstraat werd in maart een jaartje ouder en vierde haar verjaardag. Voor zichzelf had zij al bloemen gekocht en voor haar gasten een gebakje. Dus alles was in huis. Cadeautjes wilde zij niet maar wel een bijdrage voor het hospice. De gasten begrepen de hint en bezorgden haar een verrassing: € 200,- 

Ook in de afgelopen periode overleden weer enkele Wijchenaren, die in plaats van bloemen een gift voor het te bouwen hospice hadden gewenst. Wij noemen hier met respect en dank:

  • De heer Rob Holthuizen. Bij zijn afscheid ontvingen wij een gift van € 456,50.
  • Mevrouw CM v Stippent-Pennings. Een gift van € 693,82.
  • De heer Th. van Bakel. Een gift van € 455,-.

Graag houden wij hun naam in ere!

Medisch pedicure Carlien Hofland uit de Putterstraat hield in maart en april jl. een actie, waarbij zij het bedrag van de giften van haar klanten aan het hospice verdubbelde. De actie bracht 55 euro op. Met dat bedrag kunnen wij vast & zeker goed uit de voeten!

Elaine van Haren is al jaren trots op haar zoon maar in april jl. glommen haar wangen. Zoonlief liep 7,5 rondje met Mini Roparun, afdeling Nijmegen. Of hij die dag wel of geen scherpe tijd heeft neergezet, vertelde zij niet. Hoeft ook niet, want dat deed de moeder van Kenenisa Bekele in diens beginperiode uit bescheidenheid evenmin. Wel twitterde zij, dat haar jongen met dit rennen geld had ingezameld voor kinderen met kanker en ook voor Hospice Wijchen.

Al eerder berichtten wij over de ondersteuning die de initiatiefnemers van Hospice Wijchen ontvangen van het Managementteam en de medewerkers van Zorggroep Zuid Gelderland. Onlangs werden wij uitgenodigd om een tiental collectebussen te bewonderen, die gedurende deze maanden zijn neergezet in de verschillende locaties van ZZG. Bewoners en bezoekers worden op deze bussen attent gemaakt en uitgenodigd een bijdrage aan het hospice te geven. Bij de presentatie was ook Marion Arts aanwezig. Zij is de kunstenares, die deze bussen zo fraai en opvallend heeft geschilderd. 

 

Ter ondersteuning van de bouw van Hospice Wijchen heeft het college van Wijchen dinsdag 15 april besloten de legesfactuur van €16.000 financieel te compenseren. Het college heeft grote waardering voor het initiatief van de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg om een Hospice in Wijchen te realiseren. Daarmee wil het een extra kostenpost voor de stichting wegnemen. De bouwleges worden gecompenseerd vanwege het bijzonder maatschappelijk belang dat het college aan het initiatief hecht. De bouw van het Hospice wordt bekostigd door donateurs en zo veel mogelijk gerealiseerd door vrijwilligers. Ter ondersteuning hiervan stelde de gemeente al eerder de grond voor het Hospice beschikbaar voor het symbolische bedrag van € 1. (tekst: Wijchen.nieuws.nl)

Bouwgala

Op de avond van 27 maart jl. werd in Zaal Sterrebosch een zogenoemd bouwgala gehouden. De bouwcommissieleden Paul Kokke en Ronnie Reijnen hadden samen met architect Wim Ariëns en met bouwontwikkelaar Piet Jansen heel bouwend Wijchen uitgenodigd om te proberen de bouw met z’n allen te realiseren en zo goedkoop mogelijk te realiseren.
De volgende dag lazen wij het onderstaande in de Gelderlander:


 
“WIJCHEN – Wijchense bouwbedrijven en aanverwante bedrijven dragen met gratis goederen en diensten voor zeker 156.000 euro bij aan de bouw van de Hospice Wijchen. Tientallen ondernemers kwamen donderdagavond naar zaal Sterrebosch in Wijchen om hun hulp aan te bieden aan de initiatiefnemers. De ruim anderhalve ton scheelt een slok op een borrel op de begrote bouwkosten van 586.000 euro. Ook voor kosten die buiten de zuivere bouwbegroting vallen, kwamen voor duizenden euro’s aan aanbiedingen binnen. Zo wordt gratis zorg gedragen voor camerabewaking tijdens de bouw, en zal er ook voor de sloop van de huidige opstallen op de hoek van de Fanzantstraat en de Klapstraat niets in rekening worden gebracht.” 

Een week later mochten Rob Jeurissen en Ton van Dillen de leden van de bouwgroep nog eens de hand schudden en daarbij dacht Rob: “Ik kan dat niet met lege handen doen!” Dus zorgde hij voor een flinke taart, die er bij de bouwers inging als koek.


 
Maar daarmee was deze koek niet op. Het resultaat van de bouwgala vertaalde zich enkele weken later in een prachtige formatie van het Bouwteam, dat er als volgt uit ziet:

Bouwpastoor: Paul Kokke, voorzitter bouwvergaderingen met Piet Jansen en Wim Ariëns als rechterhanden en back-up. Werkvoorbereider: Marco van de Logt, tevens secretaris van de bouwvergaderingen. Uitvoerders: Rien Pijnappels en Anton van Swam, die samen voor een volledige uitvoering zorgen.

En, alsof de honger van het gala om de bouw van het hospice tot een succes te maken nog niet gestild was, deden vier aannemers (Jan Oosterhout, Welling, Sleenhoff en Postma) de toezegging om tezamen de bouw gratis aan peil te brengen.

Felicitatie VPTZ Nederland

Dat ook de landelijke vereniging van VPTZ-instellingen en hospices belangstelling heeft voor het initiatief in Wijchen, bleek uit een felicitatietweet die wij ontvingen naar aanleiding van het onderstaande.


 
Gulle gift Jansen Bouwontwikkeling voor Hospice Wijchen en De Blije Dries. Maar liefst € 7.280,– schonken de relaties van Jansen Bouwontwikkeling ter gelegenheid van het 25-jarig bedrijfsjubileum. Vooraf had Piet Jansen, eigenaar van Jansen Bouwontwikkeling, al besloten om er € 2.000,– bij te leggen en om het mooi, naar boven, af te ronden, besloot hij maar liefst € 10.000,– te schenken. € 5.000,– voor Hospice Wijchen en € 5.000,– voor De Blije Dries. “Ik vond dit wel een leuke combinatie om aan te schenken. Spelende jongeren in De Blije Dries die toekomst hebben en stervende (meestal) ouderen in Hospice Wijchen,” vertelt Piet.

Rob Jeurissen en Ton van Dillen, namens Hospice Wijchen, namen de gift dankbaar in ontvangst. “Het is zeker een speciale combinatie,” aldus Rob. “Het jonge initiatief Hospice Wijchen en het oude initiatief De Blije Dries. De een heeft zich al lang bewezen, de ander moet zich nog gaan bewijzen. Maar ook dat gaat zeker lukken. Hospice Wijchen wordt al breed gedragen door de Wijchense gemeenschap en wij hebben alle vertrouwen in de toekomst.” Ton van Dillen en Jan Hormes kwamen tussendoor nog overeen dat een wipkip zal verhuizen van De Blije Dries naar de tuin van Hospice Wijchen, zodat ook de jongste bezoekers aan deze voorziening een goed gevoel over houden. Voor het verder inrichten van de tuin zal Hospice Wijchen nog een zeer speciale en ludieke actie gaan starten. (foto en tekst: Wijchen.nieuws.nl).

Tot slot

Ieder, die de laatste dagen over de Klapstraat heeft gereden, moet het zijn opgevallen dat daar op de hoek met de Fazantstraat wordt gesloopt. Ja, in eerste instantie met grof geweld door enkele ongevraagde amateurs. Nu echter op vakkundige wijze door de firma Hijmans. Nog een paar dagen en van de oude Blokhut is niets meer over. Wat wel overblijft, is een schoon bouwterrein. Voor enkele weken. Dan, na een paar dagen, wordt er gebouwd. De buren zijn door ons al op de hoogte gesteld en van hen hebben wij enthousiaste reacties ontvangen. Dat doet goed: samen bouwen aan Hospice Wijchen.

 

ANBI Status

De VPTZ Wijchen (RSIN: 8005.55.636) zet zich voor 100% in voor het Algemeen Belang. Daarom is een gift aan de VPTZ en aan het Hospice Wijchen aftrekbaar bij uw belastingaangifte; dit volgens de speciale ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) –regeling.

VPTZ

Hospice en Thuiswaken Wijchen is aangesloten bij VPTZ Nederland.