Menu

Nieuwsbrief December 2013

Hospice Wijchen 12 december 2013

Deze keer o.a.:

 • Voorwoord
 • Soms zit het …
 • Winkel Europaplein
 • Collectebussen
 • Acties
 • Fondsen, donateurs en vrienden van
 • Candle Light en Kerstmarkt
 

Website

www.hospicewijchen.nl

 

Blijf op de hoogte:

Friend on Facebook Facebook
Follow on Twitter Twitter
Hospice Wijchen

Voorwoord

Beste <<First Name>>,

Het zijn een tikkeltje donkere dagen, deze dagen voor de langste nacht en het komend Kerstfeest. Wij staan in het donker op en gaan in het donker weer naar bed; dat laatste is gewoon en geen punt om langer bij stil te staan. Waar wij wel even halt voor moeten houden, is wat er tussen die twee krachtsinspanningen allemaal gebeurt. Dat is veel, in ieders leven; tenminste wanneer je daar oog en oor voor hebt. Misschien halen ze – gelukkig, want we zouden er verlegen van kunnen worden! – niet allemaal de krant maar voor ieders persoonlijk dagboekje zijn ze waardevol en de moeite waard om herinnerd te worden.

In deze nieuwsbrief beperken wij ons tot de ontwikkelingen rond Hospice Wijchen. Wat zijn er de laatste twee maanden weer een hoop mouwen opgestroopt en handen uit diezelfde mouwen gestoken. Wat hebben VPTZ-vrijwilligers, bestuur, commissieleden en ambassadeurs hun benen onder hun dinges uit gelopen. Wat zijn er veel initiatieven genomen door particulieren, verenigingen en ondernemingen. Allemaal om Hospice Wijchen te gaan realiseren. Graag en met veel dank doen wij hierover verslag.   

Wij wensen u veel leesplezier maar ook zááálige Kerstdagen en een heel gelukkig en opbouwend Nieuwjaar,
Ton van Dillen

Planten voor Hospice

 
Bij Berko aan de Havenweg staan al enige tijd 11 schitterende hydrocultuurplanten in even mooie bakken; een cadeau van Rabobank Rijk van Nijmegen voor Hospice Wijchen. Zij acclimatiseren er om al vast te wennen aan de gastvrije Wijchense lucht en het zuivere water. Paul Kokke, onze deskundige bouwpastoor, blijkt nu ook over zeer groene vingers te beschikken: hij houdt zuurstof en waterpeil met argusogen in de gaten en als een Cerberus de schimmels en bacteriën buiten de deur.

Soms zit het niet helemáál mee

Wellicht weet u het nog: in de afgelopen periode waren er twee landelijke initiatieven, waarbij VPTZ Wijchen een prijs zou kunnen halen. Natuurlijk hebben wij ons voor beide initiatieven ingeschreven maar… ook – minder natuurlijk – achter het net gevist. De eerste actie kwam van de Stichting Vrienden van VPTZ Nederland maar die prijs ging naar een VPTZ-organisatie in Enschede, waar men al jarenlang een project heeft uitgevoerd om allochtonen bij het werk te betrekken. De tweede actie was van de Staatssecretaris van VWS, die €5000,- zou overhandigen aan de vrijwilligersorganisatie in het land die de meeste stemmen had verworven. In Wijchen hebben veel, heel veel mensen hun stem uitgebracht: 2917. Het was echter niet voldoende om de Staatsecretaris voor een retourtje naar hier te halen. Echter, onze inspanningen zijn zeker niet voor niets geweest. We hebben bij bijna 3000 mensen (jong en oud!) Hospice Wijchen onder de aandacht weten te brengen en daarop positieve reacties gehad. Iedereen bedankt voor de bijdragen en het stemmen. 
Het Maaswaal College past een speciaal woord van dank. Met behulp van de Wijchense Omroep werd daar in elke klas een korte film over opzet en werkwijze van het hospice getoond én aan de leerlingen gevraagd om op het hospice te stemmen. Zij hebben dit massaal gedaan en dat op een leeftijd waar levenseinde en dagelijkse beslommeringen tegenpolen lijken.
 

Informatiewinkel Europaplein

In de media hebt u al kunnen lezen, dat het plan bestond om op het Europaplein in een leegstaand winkelpand (tegenover Albert Heijn) tijdelijk een informatiecentrum voor het hospice te exploiteren. Voortvarend dachten wij dit in september al te kunnen doen of uiterlijk in oktober. In het pand moest echter nog een verbouwing plaats vinden en zo ging ook november voorbij. Deze week evenwel hebben wij van de beheerder de beschikking over dit perceel gekregen. Als giften in natura zorgt Schilderwerken Swartjes nu voor fris geverfde muren en is Thomas Vorm Omgeving BV aan de slag om de ruimte voor ons gratis in te richten. Uiteraard hopen wij dat wij nog voor de Kerstdagen met de informatiewinkel van start te gaan.
Het idee is om op drukke winkelmomenten, met name dus de donderdagochtend en de zaterdagmiddag, de winkel open te stellen voor ieder die meer over het hospice en over de VPTZ wil weten. Stiekem hopen wij ook, dat wij er donateurs en Vrienden van het hospice mogen begroeten; wellicht zelfs een weldoener van het Sinterklaas-kaliber.

Overigens, wie al eerder nader geïnformeerd wil worden… Vanaf volgende week is op Wijchen TV in het programma ‘Bedrijvig Wijchen’ een lang interview over Hospice Wijchen te zien van Ruud Welling met achtereenvolgens Irene Wing Easton (zie onder ‘acties’), Rob Jeurissen, Toos van Peursem, Hans Klaaijsen, Paul Kokke en Ton van Dillen.

We danken Van Thiel Bedrijfsmakelaardij BV voor het beschikbaar stellen van het pand!

 
 

Collectebussen

Wie volgend jaar vanaf maart door Hernen komt, moet beslist eens afstappen bij De Toekomst en voor zijn/haar ontspanning daar iets gebruiken. Vraag dan niet alleen om een drankje en/of hapje maar ook naar de fooienpot. Die is groen en in blauwe letters staat erop ‘Hospice Wijchen’. Mocht u vergeten zijn een kleine of grote fooi van huis uit mee te nemen… tegenover De Toekomst staat een Rabobank!

De manager van supermarkt Emté – op de hoek van de Herenstraat – heeft aangeboden om in zijn winkel op de plek waar statieflessen worden ingeleverd een grote ton of iets dergelijks van Hospice Wijchen te zetten zodat mensen, wanneer zij dat willen, daar hun bonnetjes in kunnen doen. Vanzelfsprekend maken wij hier graag gebruik van, alleen… wij zijn nog op zoek naar een geschikte ton/bak/vat. Dus als iemand…. Dan lenen wij die met plezier!

Ook Reprocentrum Wijchen, Lepelaarstraat 8, heeft op zijn balie een groene collectebus van Hospice Wijchen staan. Ook hier kunnen klanten geld in stoppen, bijvoorbeeld als zij vinden dat hun portemonnee van het kleingeld te zwaar wordt.

 

Acties

 • Zaterdag 9 november was het druk bij de Bibliotheek aan de Klapstraat; aanzienlijk drukker dan normaal. Mannen en vrouwen liepen buiten en in de Bieb rond met volle tassen, alsof de boeken voor noppes waren weggegeven. Dat laatste was echt niet het geval; voor alle in de aanbieding zijnde boeken moest betaald worden: 1 euro per stuk. En de opbrengst? Ruim € 900,- bestemd om in het hospice een leesvoorziening te realiseren.
 • Onlangs overleed de heer Burgers. Zijn vrouw Riet vroeg familie, buren en vrienden om bij zijn crematie geen bloemen mee te brengen maar een gift te doen aan het hospice. Aan haar vraag werd gaarne voldaan en zo gaf zij ons een envelop met € 237,-. Ook Marijke van Uden-Hopman had, toen zij haar einde voelde naderen, deze wens  uitgesproken. De collectes bij avondwake en crematie brachten € 819,65 op. Wij hopen van harte dat zowel haar familie, vrienden, kennissen en buren als die van de heer Burgers kunnen zien hoe zij ook na hun dood voortleven in een Wijchense voorziening waar stervenden zich bijna thuis voelen.
 • 25 november trad Jo Toonen – u weet wel, van ‘Daor bin ik wir’ en ‘De Spullekusmert’ – op in het Kompas aan de Passedwarsstraat. De middag was ouderen georganiseerd door  de Activiteitencommissie van Meer Welzijn Wijchen. Jo deed het voor de lol, de lach en het applaus maar kreeg er ook nog eens € 100 bij. Die schonk hij aan het hospice.
 • Marijke Janssen van ZZG Zorggroep ging samen met haar collegae een hapje eten; zij noemde het een dinertje pakken. Marijke en collegae waren na afloop zo voldaan dat zij besloten om 100 euro aan Hospice Wijchen te schenken. Zij tekent daarbij aan: “Ik hoop dat vele collega’s dit voorbeeld zullen volgen”. Uiteraard kijken ook wij uit naar een hoop collegae en naar vele hapjes, dan wel vele diners.
 • Het bestuur van de Tuinmarkt Hernen maakt serieus werk van hun voorgenomen gift om de aanleg van de tuin rond het hospice voor zijn rekening te nemen. Inmiddels hebben ze een tuinarchitect bereid gevonden een ontwerp te maken en wil het bestuur het ontwerp tijdens de komende tuinmarkt in 2014 groot op tekening tonen zodat bezoekers een plant, struik of boom kunnen schenken.
 • Op 8 december jl. was in de Zandloper te Bergharen een klein knuffelbeertje te gast. Zij – volgens deskundigen was zij overigens een hij – stal de show tijdens de Kerst Inn. Bezoekers mochten haar naam raden. Ogenschijnlijk niet zo moeilijk, dus deden velen voor 50 cent een duitje in de zak: Griezel, Berenbotje, Bruintje, IJsje, Barend, Bommel. Allemaal mis, faliekant mis. De goede naam was Cilla (een verbastering van de kleine Theresia van Lisieux, maar dat is weer een heel ander verhaal) en deze Cilla haalde op deze manier € 31,25 op voor Hospice Wijchen. Dank je wel en een dikke knuffel, beertje.
 • In Wijchen is tenminste één moe moe. Maar ook zichtbaar voldaan. Irene Wing Easton, schrijfster van het boek ‘Moe is moe maar voldaan’, zit voor het hospice al wekenlang elke woensdag in de bibliotheek. Daar werkt zij aan haar tweede boek  maar neemt er ondertussen alle tijd om haar actie – van elk verkocht boek gaat 5 euro naar het hospice – aan ieder die horen wil uit te leggen. Ons maar vooral ook haar bevalt dit zo goed dat zij deze actie verlengt tot Moederdag 2014. Moeders die op die dag bevallen, krijgen een exemplaar gratis. Wanneer er onder ons dus nog vrouwen of mannen zijn die voor zo’n gratis ‘Moe is moe’ in aanmerking willen komen… dan moeten zij er knap snel bij zijn. De mooiste wonderen zijn echter de wereld niet uit.

 

 • Christel Peters van Sigarenmagazijn Hendriks op de Markt heeft – als haar voorganger – al jaren een gelukkige hand in de verkoop van Oudejaarsloten, hetgeen inhoudt dat haar klanten er vaak gelukkiger bij worden. Dit jaar wil Christel van elk verkocht lot een deel aan het hospice geven. Nu maar hopen dat velen bij haar loten gaan kopen en dat elke miljonair een deel van zijn onverwachte inkomsten aan hetzelfde doel wil besteden.
 • Donderdagavond 24 oktober jl. werd in het sportcentrum Arcus de jaarlijkse ondernemers Award Wijchen uitgereikt. Elk jaar weer een happening maar dit jaar een bijzondere bijeenkomst voor het hospice, omdat de organisatoren een verrassing hadden voor Rob Jeurissen: een cheque van € 2.500,-. In zijn dagelijkse leven is Rob van ’s morgens tot ‘s avonds al goedlachs. Op deze avond en met zo’n cheque haalde hij echter met werkelijk alle plezier alles uit de kast om die lach van oor tot oor te maken.

 

Uit een Duitse krant van 28 november: 

Treffen von Hospizgruppen aus den Niederlanden und aus Deutschland Kreis Kleve. “Die grenzüberschreitende Veranstaltung zum Thema ‘Grenzen überwinden – aufeinander zugehen – gemeinsam handeln’ war ein kleines historisches Ereignis auf der Wasserburg. “Das erste Mal treffen sich deutsch-niederländische Hospizgruppen zu einer Fachtagung und zu einem kollegialen Austausch über die ehrenamtliche Arbeit mit schwer kranken und sterbenden Menschen”, sagte Barbara Blau, Fachbereichsleiterin des katholischen Bildungszentrums Wasserburg Rindern. Jeweils 30 ehrenamtliche Mitarbeiter aus Deutschland und den Niederlanden, dazu 20 unterschiedliche professionelle Kräfte, trafen sich zu einer Fachtagung, die in Kooperation mit dem Hospiz am St.-Antonius-Hospital Kleve, der Hospizinitiative Wesel, der VPTZ Zuid Gelderland und dem Netwerk Palliatieve Zorg Zuid Gelderland mit Unterstützung der Euregio Rhein-Waal und der Stiftung “Monuta” veranstaltet wurde.” 

Ook een van onze coördinatoren en enkele vrijwilligsters namen aan deze bijeenkomst deel.

Fondsen, donateurs en vrienden van

 • Wanneer u denkt dat Hospice Wijchen alleen certificaathouder, Vrienden Van en donateurs uit de gemeente Wijchen heeft, bent u een beetje, een beetje maar, mis. Want neem bijvoorbeeld de vrienden uit Terschelling (mevr. Boersma) en Malden (mevr. v.d. Broek) en de donateur uit Ommen (mevr. Seldenrath. Inderdaad, de dochter van de oud-huisarts in Wijchen; zie fotoboek ‘Kiekisum’, pg. 126).
 • Alweer 1½  maand geleden is door ons een 15-tal landelijke vermogensfondsen aangeschreven om een financiële bijdrage te leveren aan respectievelijk de bouw en inrichting van het hospice en aan de training/opleiding van de ongeveer 80 nieuwe vrijwilligers. Doorgaans hebben de fondsen voor het besluit over zo’n aanvraag tenminste enkele maanden nodig. Van twee fondsen kregen wij echter al bericht: zij reageerden positief. Het Fonds Sluyterman van Loo draagt 5000 euro bij aan de training/opleiding van vrijwilligers en de Pasman Stichting eenzelfde bedrag voor de bouw of inrichting.
 • In de eerste week van december hebben 5 koppels in de wijken Blauwe Hof, Kraaijenberg, Heilige Stoel (deels), Aalsburg (deels) en Wijchen Noord huis aan huis aangemeld en aan belangstellenden gevraagd om Vriend van Hospice Wijchen te worden. We mogen met zijn allen terug kijken op een succesvolle week. We hebben 48 nieuwe Vrienden van Hospice Wijchen gecontracteerd, goed voor € 2.496 per jaar. Bovendien is eenmalig ruim € 1.500 opgehaald.
 • Omdat de Gemeente Wijchen zo’n deur tot deur actie maar gedurende één week per jaar toestaat, moeten wij het voor 2013 hierbij laten. In de 2e helft van april 2014 willen wij eenzelfde campagne uitvoeren in de overige Wijchense wijken en in de kerkdorpen.
 • Nee, we vragen niet om medelijden maar wel om een zacht applausje. Onze administratiegroep – bestaande uit Karen van Elsdonk, Christel van Dijk, Clementine Meurs, Cees van Wees en Richard Binnendijk – heeft het de afgelopen weken druk, drukker, drukst gehad. Eerst werd de groep geïnstrueerd hoe het incassosysteem UNIT 4 voor de inning van de gelden van certificaathouders, ‘vrienden van’ en donateurs eruit zag. Daarna kregen zij een training hoe met dit systeem om te gaan en vervolgens moesten zij aan de slag. Een hele klus. Om van te zweten. Maar wij… stiekem kan voor ons die klus niet groot genoeg zijn. Binnen het redelijke dan. Gelukkig kregen zij enorme steun van de instructrice, Marie-José Arts van CB-Office Service uit Nijmegen (maar zelf in Wijchen woonachtig). Bij de handmatige invoering van alle gegevens bleek zij gouden handjes en razendsnelle vingers te hebben.

Tot slotte: Candle Light en Kerstmarkt
 

Wanneer u deze dagen in de gemeente Wijchen langs de winkels en hun kassa’s loopt, kan het u niet ontgaan dat er op zaterdag 21 en zondag 22 december op de Markt iets te doen is. Iets? Een Event! Een Fotoshoot Event. Henk van Kooten gaat er heel veel portretfoto’s maken en schenkt de volledige opbrengst aan het hospice. Op de flyer (zie boven) legt Henk uit hoe hij dit gaat doen. Wij hopen van harte dat zijn initiatief een doorslaand succes wordt; en nee, we denken dan niet in de eerste plaats aan onszelf maar aan hem en aan de mensen die hem hiermee helpen. Zij hebben al zoveel tijd in deze actie gestoken, dat de bellen mogen rinkelen, de citers slaan en de trom & beltrom gehoord mogen worden. 
Muziek zal er op de avond van 21 december so wie so zijn, want harmonie DOV Wijchen zal dan in kleine groepjes in het winkelcentrum van Wijchen kerstliedjes. Ook zij blazen en trommelen dan voor Hospice Wijchen. 

Kortom, voor het hospice zal op deze dagen in het centrum veel aandacht zijn, want we staan er ook nog met een infostalletje en worden daarbij ondersteund door de dames van de Soroptimistenclub Batenburg “Maas en Waal”.

ANBI Status

De VPTZ Wijchen (RSIN: 8005.55.636) zet zich voor 100% in voor het Algemeen Belang. Daarom is een gift aan de VPTZ en aan het Hospice Wijchen aftrekbaar bij uw belastingaangifte; dit volgens de speciale ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) –regeling.

VPTZ

Hospice en Thuiswaken Wijchen is aangesloten bij VPTZ Nederland.